Használhatósági tesztelést segítő alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az emberek lépten-nyomon valamilyen digitális felületbe botlanak, legyen az az utcán egy digitális tábla (akár egy hirdetés, akár egy menetrend), a bevásárlóközpontokban egy térkép, weboldalak vagy alkalmazások a különböző platformokon. Ebből kifolyólag elengedhetetlen, hogy ezek a felületek minden ember számára érthetők legyenek, valamint intuitíven kezelhetők a társadalom minden rétegének.

Amennyiben egy alkalmazás nem használható egyszerűen, a felhasználó nem tud rájönni, hogyan érheti el célját, ennek következtében nagy valószínűséggel nem fogja használni az adott alkalmazást, ami például egy weboldal esetében bevétel kiesést is jelenthet, a tájékoztatást szolgáló eszközök esetében pedig az alkalmazás pont azt a célját nem éri el, amire készült.

Az ilyen, és ehhez hasonló akadályok kiszűrésére, felderítésére irányuló tesztelési módszer a használhatósági tesztelés, melyről a dolgozatom szól. A használhatósági tesztelés során a célközönségből kiválasztott emberekkel teszteltetjük az alkalmazást, jellemző feladatokat adunk nekik, melyek megoldása során fény derülhet a hibákra, esetleges félreértésekre.

Dolgozatomban bemutatom a használhatósági tesztelés lehetséges módszereit, az egyik módszert kiválasztva részletesen is bemutatom annak működését, majd ehhez a módszerhez kapcsolódóan részletezem az általam elkészített alkalmazás tervét. Bővebben írok róla, hogy miért is fontos foglalkozni a használhatósági teszteléssel. Ezek után bemutatom az alkalmazáshoz használt technológiákat, azok tulajdonságait, illetve ismertetem az elkészült alkalmazást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.