Hat szabadságfokú szenzorrendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Járművek vizsgálatának egyik alapvető pontja a jármű dinamikus tulajdonságainak mérése. Ezen mérések során fény derülhet a jármű hibás tervezése, gyártása vagy meghibásodása miatt kialakuló hibákra. Természetesen a méréshez szükség van megfelelő szenzorokra is. Egy ilyen inerciális szenzor méri adott pontban fellépő gyorsulást és szögsebességet, amiből egyéb adatok is számolhatóak, mint sebesség, elmozdulás és orientáció.

Az én témám is egy ilyen inerciális mérőegység továbbfejlesztése. A feladat elvégzéséhez szükség volt a jelenleg piacon lévő rendszerek megismerése és a piaci igények felmérése. Ennek segítségével megalkotható lett a tervezendő rendszer specifikációja, ami alapján sor kerülhetett a mérőegységben használt érzékelő és egyéb alkatrészek kiválasztására és a hardver elkészítésére.

A munkám nagy részét a mikrokontrolleren futó program elkészítésével töltöttem, ami lehetővé teszi a rendszer CAN interfészen keresztüli konfigurálását és az érzékelőtől kapott értékek alapján gyorsulás, szögsebesség, sebesség, pozíció és orientáció periodikus kiküldését. A rendszer számítógéppel való kommunikációjának egyszerűsítése érdekében elkészítettem egy Windows operációs rendszeren futó alkalmazást is, ami grafikus felhasználói felületet kínál a szükséges CAN üzenet összeállításához és kiküldésére.

A szükséges programok elkészítése után lehetségessé vált a rendszer által küldött adatok elemzése, a szenzor tulajdonságainak megismerése és másik szenzorral való összehasonlítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.