Hatékony mobil alkalmazásfejlesztés támogatása szakterület-specifikus modellezési nyelvekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban a mobil platformok egyre nagyobb teret hódítanak, nap, mint nap egyre több készülék kerül ki a piacra és a felhasználók kezébe. A mobil eszköz – legfőképpen a telefon – egy átlagember számára a mindennapi elérhetőséget, kommunikációt, információforrást és szórakozást jelenti.

A jelenleg elérhető mobil platformok közül az egyik legnagyobb az Android. Az alig öt éves pályafutása alatt (publicitást tekintve), nagy felhasználói bázist szerzett, és még mindig rohamosan növekedik, fejlődik. A felhasználók számára rengeteg ingyenes illetve fizetős alkalmazás tölthető le a platform alkalmazásboltjából. Az igények kielégítésére az Android fejlesztők fáradtságos munkával állítanak elő új alkalmazásokat.

Egy sikeres alkalmazás kifejlesztéséhez jól kell ismerni az adott platformot, a teljesítménykorlátokat, és rengeteg tapasztalattal kell rendelkezni. Ajánlatos prototípus-alkalmazásokat készíteni, melyek korai visszacsatolást jelentenek a fejlesztés korai fázisaiban. A mobilalkalmazás-fejlesztő környezetek magas szintű programozási nyelvek és szoftver könyvtárak segítségével támogatják a szoftvermérnök munkáját. Az elérhető eszközök többnyire egyszerűek, nagyrészt a programozásra fókuszálnak, és nem támogatják a magasszintű, architekturális tervezést – újrahasznosítást.

A diplomamunka célkitűzése, hogy bemutasson egy kifejezetten Android platformhoz készült, hatékony mobilalkalmazás fejlesztést támogató környezetet. Ennek érdekében szakterület-specifikus nyelvek és az Xtext technológia segítségével készítettem egy magas szintű modellező környezetet, amely képes Android alkalmazások komponenseinek, felhasználói felületének, adatrétegének, és logikájának modellezésére. Az általam elkészített megoldás hatékonyabb, mint a már létező Applause, iPhonical, MDSD-ACP technológiák, mert szorosan együttműködik az Android Developer Tools eszközzel, az alkalmazás teljesen működőképes forráskódját automatikusan állítja elő, és lehetőséget ad a programkód manuális testre szabására a modellek konzisztenciájának megőrzése mellett. Az eszköz rugalmasan bővíthető, mert architekturális felépítése megkönnyíti a későbbi kiterjesztések (pl. új nyelvi elemek) integrációját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.