Hatékonyság és minőség mérése és elemzése szoftvertesztelési folyamatokban

OData támogatás
Konzulens:
Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az összetett szoftverrendszerek készítése és karbantartása során számos kihívással kell a mérnököknek megbirkózniuk. A szoftverek tesztelése az egyik leghangsúlyosabb feladat a fejlesztési folyamat során, mivel számos célt szolgál. A tesztelés többek között segít megtalálni a programban rejlő hibákat, ellenőrizhetjük, hogy a szoftver megbízhatósága megfelelő-e, és az elkészült tesztek és azok eredményei bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a követelményeket teljesítettük.

A diplomaterv célja annak elérése, hogy meg tudjuk becsülni a szoftver tesztelési fázisának kihívásait és mérni tudjuk a tesztelés hatékonyságát. A célok magukban foglalják a tesztelési ráfordítások előrejelzését szoftver metrikák által. Olyan metrikák és mérhető szoftverjellemzők után kutattam, amelyek képesek lehetnek előre jelezni a tesztelés ráfordításait és komplexitását. Számos tanulmányt és metrikát vizsgáltam meg, hogy ki tudjam választani azokat, amik segíthetnek a célok teljesítésében.

Szoftverjellemzők és tesztelési ráfordítások közötti kapcsolatokat kerestem egy szabadon elérhető kódbázis vizsgálatával. A kódbázis célja különböző nyelvű implementációk bemutatása programozási feladatokhoz. Metrikákat mértem mind a forráskódon, mind a teszteken. A mért metrikák elemzésével kerestem kapcsolatokat a forrás és a tesztek között. Továbbá, mivel egy programozási feladathoz különböző nyelvű implementációk is rendelkezésre állnak, a nyelvek közötti kapcsolatokat is kerestem.

A dolgozatban bemutatok egy saját módszert szoftver projektek vizsgálatára. A módszer része egy adatmodell, ami különböző szoftverjellemzők leírására alkalmas, és az erre a modellre épülő adatvizualizációk. A módszerrel egyénileg is vizsgálhatunk kódbázisokat, illetve össze is hasonlíthatunk különbözőeket. Több nyílt forráskódú projektet is vizsgáltam. Az eljárással egyrészt kiértékeltem a választott projekteket, másrészt szoftverjellemzők közötti kapcsolatokat kerestem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.