Hazai félvezető technológia implementálása Cadence Opus 6 integrált áramkör tervező rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bognár György
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A Magyar Tudományos Akadémia Műszak Fizikai és Anyagtudományi Intézetében egy komplett MEMS kompatibilis CMOS gyártósor áll rendelkezésre. Egy ilyen, még manapság sem gyakori áramköri technológia lehetővé teszi olyan összetett eszközök létrehozását, melyekben a különböző MEMS alapú érzékelők, és azok jeleit feldolgozó áramkörök egy chipre integráltan kapnak helyet.

Jelenleg azonban a technológia adta lehetőségek kihasználtsága meg sem közelíti az ideálist. Egyrészről az intézet nem rendelkezik áramkörtervező munkatársakkal, másrészt nem történt meg a technológia pontos bemérése, amelynek alapján modern CAD szoftverekkel lenne végezhető a tervezői munka.

Az integrált áramköri tervezés nem csak egy tervező programcsomag meglétét igényli. A tervezés korábbi fázisaiban is szükség van az egyes gyártók által alkalmazott technológiák ismeretére, technológiai paramétereire. A tervezés lehetővé tételéhez a mérések elvégzése után ún. technológiai könyvtárat kell készíteni, mellyel a technológiát valamely áramkörtervező szoftverhez illesztjük.

Munkám során elvégeztem a PDK készítéshez szükséges adatok mérését, majd a technológia Cadence IC 6 áramkörtervező rendszernek megfelelő implementálását. A technológia könyvtár adta lehetőségekkel szorosabbá válhat a tanszék és a kutatóintézet kapcsolata, hisz a kutatóintézet így áramkörtervezői bázist nyer, a tanszék hallgatói és oktatói pedig végre olyan tervezési tapasztalatot kapnak, mely munka után a megtervezett IC nem csak számítógépes tervként fog létezni, hanem legyártásra is kerülhet, amely nagyon ritka és értékes lehetőség a mikroelektronikai tervezésben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.