Háziállat gondozást segítő alkalmazás

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobiltelefonok, technikai fejlődésünk vitathatatlan bizonyítéka, az elmúlt évtizedek alatt annyira elterjedtek, hogy mára már mindennapjaink szerves részét képezik. Az egészen fiataloktól kezdve a társadalmunk idősebb rétegeikig legtöbbünk elképzelhetetlennek tartja az életet ezen eszközök nélkül.

Az eredeti funkciójuk, egy nagy teret átívelő hordozható kommunikációs csatorna biztosítása, mellett egyre több és több feladatot látnak el. Legyenek azok szórakoztatási, praktikai vagy kényelmi funkciók, az ötlet, miszerint mindezeket egyetlen eszközzel bárhol és bármikor elérhetjük, elnyerte az emberek támogatását és az okostelefonok elengedhetetlen tulajdonságaként helyezkedett el a kollektív tudatban. Ezek az irányelvek sok egyéb közt lehetővé tették, hogy az aktuális földrajzi helyzetünktől és egyéb eszközöktől függetlenül állítsunk ki számlákat, fizessük be azokat, tegyünk megrendeléseket, ismerjünk meg idegen helyeket, tájékozódjunk vagy állítsunk össze napirendet.

A számtalan szolgáltatás között azonban eltörpül azon alkalmazások száma, mellyel nem saját, hanem háziállatunk életvitelét követhetjük nyomon, valamint ahol a gondozásához elengedhetetlen információkat tárolhatjuk. Emellett fontos ezen adatok megosztási lehetősége, ha egy utazás vagy egyéb okból arra kényszerülünk, hogy egy időre más figyeljen kis kedvencünkre.

Jelen szakdolgozat célja, hogy bemutassa hogyan fejleszthetünk egy alkalmazást, amely széles körben elérhető az állattartó gazdák számára és kényelmi funkciókkal látja el őket, mellyel segíti az állattartást legyen szó a mindennapokról vagy vészhelyzetekről. Mivel személyes adatokkal foglalkozunk, így külön ügyelnem kellett a biztonságra, hogy az állatkedvelő közösségek bizalommal fordulhassanak az alkalmazáshoz és ne legyenek kiszolgáltatva rosszindulatú információszerzési próbálkozásoknak. A szakdolgozat első szakaszában megismerkedem a megoldáshoz szükséges technológiákkal, ezután megtervezem a rendszer felépítését, majd ezek alapján megvalósítom a kliens- és szerveroldali alkalmazást, amely együttműködve fogja kiszolgálni a felhasználók igényeit. Végül bemutatom a továbbfejlesztési lehetőségeket és összefoglalom az útközben szerzett tapasztalataimat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.