Háztartási berendezésekre vonatkozó energiahatékonysági intézkedések elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Divényi Dániel Péter
Villamos Energetika Tanszék

A hazai villamosenergia-fogyasztás közel egyharmadát teszi ki a háztartási szektor. Az energiahatékonyság javítása napjainkban kiemelten kezelt terület, ennek köszönhetően egyre energiatakarékosabb háztartási gépek jelennek meg. Az innovációt elősegítendő, az EU2020-as célok értelmében az Európai Unióban 20%-os energiahatékonyság-javulást kell elérni a tagállamok átlagában. A közös vállalás közeledő határidejére, a célszám teljesülése érdekében az Unió a végfelhasználói berendezésekre vonatkozóan kötelező érvényű címkézési és hatékonysági kritériumokat vezetett és vezet be.

A 2030-as célszámok további (összesen 27%-os) javulás vállalását igénylik a tagállamoktól, így Magyarországtól is. A közeljövőben tehát újabb energiahatékonysági intézkedések bevezetése várható, így indokolt egy átfogó modell megalkotása, amely a hazai háztartások energiafogyasztásának változását képes számszerűsíteni a fenti trend ismeretében.

Diplomaterv munkám célja, az EU-s energiahatékonysági irányelvek, ezekre vonatkozó jogszabályok, előírások bemutatása, a magyarországi ösztönző intézkedések elemzése, továbbá a rendelkezésre álló adatok alapján a háztartási villamosenergia-fogyasztók teljesítményvételezési profiljának vizsgálata az energiatakarékos gépek használatának figyelembevételével. Ehhez a tanszéken elérhető, a hazai lakossági villamosenergia profilt végfelhasználói berendezések szerinti bontását megadó modellt fejlesztem tovább, hogy az a stand-by, a nem vezérelt tarifáról üzemeltetett hűtési-fűtési, valamint a világítási célú fogyasztás részarányának, s ezek napi fogyasztási profiljának számítására is alkalmas legyen. Ezen kívül a hazai villamosenergia-rendszer teljesítményigényének változását, az energiatakarékos háztartási gépek hatását a villamosenergia-fogyasztásra, és a nagyobb háztartási gépek esetén elérhető energiamegtakarítást és megtérülési időt is vizsgáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.