Háztartási fogyasztók várható villamos energia fogyasztásának előre jelzése. A fogyasztás befolyásolásának eszközei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dán András
Villamos Energetika Tanszék

A háztartási szektor villamosenergia-fogyasztása adja a magyarországi villamosenergia-végfelhasználás körülbelül egyharmadát, így annak változása jelentős hatással van a villamosenergia-rendszer szereplőire. A szakdolgozat célja a háztartások fogyasztásának vizsgálata, illetve várható alakulásának előrejelzése bottom-up stratégia alkalmazásával.

A háztartási szektor fogyasztása elemi összetevők (fogyasztói szegmensek, fő berendezések) fogyasztásának eredőjeként került meghatározásra. A fogyasztás előrejelzése két részből áll: az éves fogyasztás várható alakulásának és a fogyasztói profilok jövőbeni megváltozásának vizsgálatából. Az előrejelzések a különböző berendezések penetrációs trendjeire, illetve energiahatékonysági trendekre épülnek, ezért olyan fogyasztói profilok meghatározására volt szükség, melyek a berendezések eredőjeként adják meg a fogyasztási görbéket. Mivel a berendezések jellemző fogyasztási görbéinek meghatározásához rengeteg mérésre lenne szükség, ezért ezek a dolgozatban hipotetikus alapon, fuzzy logika alkalmazásával lettek előállítva.

Az így felépített modell a szektor éves fogyasztásváltozásának becslésén túl alkalmas különböző háztartási eszközök elterjedésének, új nagyfogyasztók (hőszivattyúk, elektromos autók) megjelenésének fogyasztói profilokra gyakorolt hatásának a vizsgálatára. A szakdolgozat a fogyasztók befolyásolhatóságával is foglalkozik, megvizsgálja, hogy a fogyasztói szokások átrendeződése esetén milyen változások érhetőek el a fogyasztói profil alakjában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.