Háztartási készülékek hálózati visszahatásának modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

Napjaink egyik fontos feladata a társadalom tudatosítása, ösztönzése a kisebb energia-felhasználásra. Gondoskodnunk kell az energiahordozók tervszerű elosztásáról, felhasználásáról, méréséről. Ezt a tendenciát figyelhetjük meg a villamos energiafogyasztó készülékeknél is, hiszen egyre magasabb energiaosztályú készülékek jelennek meg a piacon. A fogyasztói struktúra ezen változása hatással van a villamos energia rendszer minőségi mutatóira is. Jelen dolgozat a villamos energiafogyasztók hálózatra gyakorolt hatásaival foglalkozik. Célom egy felhasználóbarát, parametrikus modell fejlesztése volt, mellyel könnyen számítható egy csoport fogyasztóból adódó harmonikus áramtorzítás, valamint ezeket szemléletesen ábrázoló Fourier spektruma is.

A tanulmány első részében a későbbiekben ismertetésre kerülő modell, valamint mérések megértéséhez nélkülözhetetlen fogalmakat vezetem be. Ebben a részben kapott helyet a modell kiinduló pontjának szolgáló laboratóriumi mérések összefoglalása is, mely különböző típusú és teljesítményű fényforrások mérését, jelalakjuknak csoportosítását tartalmazza.

A második részben kerül bemutatásra a harmonikus torzítást szimuláló modellt. Részletesen kitérek a modell felhasználó számára kialakított felületének használatára. Ezen kívül ebben a részben ismertetem a modell helyes működését alátámasztó laboratóriumi méréseket és azok eredményeit is.

A dolgozat harmadik részében kerül bemutatásra a modell működésének vizsgálata fogyasztók tágabb csoportjával, valamint egy speciális tápegység, amellyel lehetőségem nyílott zavarmentes szinuszos feszültséggel való mérésekre.

Végül a befejező részben egy fogyasztó működési ciklusát vizsgálom végig, majd kitérek a téma jövőbeli fejlesztési lehetőségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.