Háztartási kiserőmű automatika tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt évek egyik meghatározó témaköre a megújuló energiaforrások hasznosítása. Az ilyen energiaforrások kihasználása már nem csak ipari méretekben létezik, ugyanis egyre több energia visszanyerő rendszer lát napvilágot, melyeket egyszerű háztartásokban történő alkalmazásra terveznek. Az egyik leg ígéretesebb ilyen energiavisszanyerő rendszer lehet, a Stirling körfolyamatra épülő, hőmérséklet különbséget kihasználó motorból és a hozzá kapcsolódó generátorból felépített háztartási kiserőmű.

Jelen diplomamunkában először ismertetem a témakör különböző területeit, illetve a már létező háztartási kiserőműveket és azok működését. A továbbiakban bemutatásra kerül a Stirling-motor működése és meghatározom a működéséhez szükséges paramétereket illetve, egy rövid összehasonlítás segítségével javaslatot teszek a Stirling-motoros háztartási kiserőmű folyamatát megfigyelő rendszerre.

A diplomamunka második felében részletezem egy Stirling-motoros hulladékhő visszanyerő rendszer (háztartási kiserőmű) automatikájának tervezését. Végül az elkészült rendszer működését egy modell Stirling-motor és a hozzá kapcsolt generátor segítségével reprezentálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.