Háztartási költségnyilvántartó rendszer .NET alapon

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy háztartás költségvetésének nyilvántartása különösen érzékeny terület. A mindennapok során felmerülő kiadások és bevételek nyomon követése, a közös költségek elszámolása, valamint a rendszeresen befizetett számlák és csekkek adminisztrálása időigényes feladat.

A diplomamunkám során egy olyan platform-független háztartási költségnyilvántartó rendszert hoztam létre, mely hatékony megoldást nyújt a fentebb említett problémára, biztosítva, hogy a háztartások tagjai rendszerezetten tárolhassák a mindennapos pénzmozgásaikat. A költségkategóriák módosításával az igényeinknek megfelelően tudjuk kialakítani a költségvetésünk profilját. Az alkalmazás használatával az ismétlődően felmerülő tranzakciók és a megosztott költségek közös nyilvántartása sem okoz problémát többé. A rendszer az összes valutát támogatja, így akár a nyaralásaink vagy üzleti utaink költségeit is nyomon követhetjük. Az adatbevitelt követően az egyenlegünk alakulásáról pillanatok alatt tájékozódhatunk a különböző kimutatások és szűrések segítségével. A felhasználói élmény növelése érdekében a felületek letisztultak, a regisztráció és a bejelentkezés pedig másodpercek alatt elvégezhető a közösségi szolgáltatók segítségével, ezzel is barátságosabbá téve az alkalmazás használatát.

A megvalósított rendszer .NET alapokon nyugszik. A szerver alkalmazás ASP.NET MVC 5 keretrendszer segítségével készült. Az üzleti logikát REST végponton tettem elérhetővé, melyet a Web API technológiával valósítottam meg. A szervert a Microsoft Azure felhőben üzemeltetem, az Azure PaaS szolgáltatásait igénybe véve: az adatok tárolásához az Azure SQL Database, a rendszer monitorozásához az Application Insights, az ismétlődő tételek ütemezéséhez pedig a WebJobs szolgáltatásokat használom. A költségkezelési funkciók teljeskörű kihasználásához két kliens alkalmazást is készítettem: egy webes, valamint egy Windows Phone alapú mobil klienst.

A rendszer egyszerűen bővíthető újabb kliens alkalmazások hozzáadásával. A REST API végponttal kommunikálva az eszközöknek csupán a megfelelő felhasználói felületet és a platform specifikus részeket kell megvalósítaniuk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.