Háztartási méretű fotovoltaikus rendszerek hálózati betáplálásának feltételei, elterjedésük függvényében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Divényi Dániel Péter
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre komolyabb szerepet játszik a megújuló energiaforrások hasznosítása a villamosenergia-fogyasztásban. Az Európai Uniós szabályozásoknak köszönhetően a tagállamok csökkentik a fosszilis energiahordozók arányát az energiaszektorban, egyúttal törekednek a „zöld” energiaforrások felhasználására.

Szakdolgozatom célja, hogy ismertessem a háztartási méretű fotovoltaikus rendszerek hálózati betáplálásának magyarországi és németországi jogszabályi feltételeit. Továbbá megvizsgálom az okait annak, hogy miért nem tudtak a németországihoz hasonló mértékben elterjedni a napelemes rendszerek hazánkban, és javaslatot teszek a magyarországi fejlődés elősegítésére. Ezen kívül kidolgozok egy általános módszert a fotovoltaikus rendszerek beruházásának megtérülési számítására, ami eddig még nem volt elérhető.

Az egyes fejezetekben bemutatásra kerülnek: a napelemek működése és típusai, az Európai Uniós megújuló energiapolitika, a magyar- és németországi napelemes kiserőművek hálózati betáplálásának jogszabályi feltételei, e két ország megújuló támogatási rendszere közti különbségek és javaslattétel a magyar támogatási rendszer átalakítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.