Háztartási méretű kiserőművek hálózatba integrálása a Smart Grid (okos hálózat) tükrében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Az utóbbi időben a Smart Grid a villamos energetika egyik legfontosabb és megkerülhetetlen témája lett, ami nem csak hatékony, hanem mindenki számára elérhető, zöld technológiát kínál. Egy ilyen technológia megvalósításához azzal a képességgel kell rendelkezni, hogy meg lehessen határozni milyen kapacitású energiatermelő egységekre van szükség az adott helyen és környezetében, illetve, ezek milyen feltételekkel kerüljenek beépítésre.

A konvencionális, nagyobb kapacitással rendelkező erőművek előnyei egyre inkább háttérbe szorulnak. A háztartási méretű kiserőművek rugalmasabban tudnak üzemelni, sokkal gyorsabban lehet őket szabályozni. A technológia fejlődésével az áruk drasztikusan csökken és egyre több kisbefektető telepíthet ilyen berendezést saját villamos-energia ellátására, illetve részben a hálózatra táplálásra. A decentralizált, elosztott energiatermelés legfőbb előnye, hogy a szállítási veszteség minimális, helyben történik a villamos- és hőenergia felhasználása.

A jelenlegi villamos energia rendszer más koncepció szerint, a centralizált termelésre, a nagy kapacitással rendelkező erőművekre lett kiépítve. A háztartási méretű erőművek különböző energiaminőséget befolyásoló visszahatásokat okozhatnak a hálózaton. Jelen kutatás célja a háztartási méretű kiserőművek hálózatba történő integrálásának vizsgálata a villamos-energiaminőséget befolyásoló paraméterek tükrében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.