Háztartási méretű napelemes rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Magyarországon a következő évtizedekben a megújuló energia és azon belül is a napelemes rendszerek energiapiaci jelenléte jelentősen erősödni fog előrejelzések alapján. Ezen fejlődő iparágnak részesévé váltam az Etapp-Energy Kft.-nél töltött szakmai gyakorlatom és későbbi állandó munkám során, ahol lehetőségem nyílt egy 50 kW teljesítményű, háztartási méretű kiserőmű kategóriába tartozó napelemes rendszer teljes tervezésében és kivitelezésében részt venni, mely a Gyümölcsért Kft. balatonvilágosi raktárépületére készült.

A projekt első fázisában a beruházó cég számára elkészítettem az általunk kínált árajánlatot, melynek elkészítéséhez első lépésben a korábbi telephely felmérések alapján megterveztem a rendszer konstrukcióját. Ez tartalmazza a panelek és inverterek méretezését, illetve a berendezések kiválasztását. A napelem mező optimális elhelyezkedésének meghatározásához készítettem egy 3D-s modellt az épületről, valamint környezetéről a SketchUp modellező szoftver segítségével, melyben a Skelion nevezetű programbővítménnyel árnyékelemzést végeztem az adott modellen. Az ajánlatkészítés részeként készítettem egy előrejelzést a beruházó által kívánt rendszer várható villamosenergia-termeléséről, valamint a projekt becsült költségvetéséről és az ajánlat végén tételes árajánlatot tettem, melyet a munkáltatóm jóváhagyott és a beruházó által elfogadásra került.

A munka következő fázisában munkatársaim közreműködésével megvizsgáltam az adott konstrukció lehetséges string kiosztásait és annak paramétereit, majd meghatároztam az optimális megoldást. A string kiosztás megtervezése után következő feladatom a DC és AC oldali kábelek és villamos berendezések méretezése és kiválasztása volt. A villamos tervek elkészítése után következett a kivitelezés.

A kivitelezés során 4 munkatársammal alkotva egy csapatot, a balatonvilágosi telephelyen elkezdtük a tartószerkezetek tetőre szerelését, majd panelek rögzítését és a stringek kialakítását. Ezt követően sor került az inverterek és villamos berendezések korábbi tervek szerinti felszerelésére, valamint a kábelek elhelyezésére és a rendszer elemeinek összekötésére. Az általunk épített napelemes rendszer sikeres hálózatra csatlakoztatása, beüzemelése és online monitoring rendszer bekapcsolása után a napelemes rendszer átadásra került.

A rendszer sikeres megépítését követően készítettem egy gazdasági elemzést a System Advisor Model szoftver segítségével, melyben az általunk megépített rendszer várható gazdasági paramétereit hasonlítottam össze egy hasonló, teljesítmény optimalizálókkal felszerelt rendszer várható gazdasági jellemzőivel a következő 20 éves üzemelést tekintve. Megállapítottam, hogy a jelenlegi rendszerünk alacsonyabb megtérülési idővel rendelkezik és 20 éven belül több kumulatív nettó profitot fog produkálni, mint a teljesítmény optimalizálóval rendelkező rendszer, tehát a jelenlegi, általunk megépített rendszer kedvezőbb befektetésnek bizonyul számításaim szerint.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.