Háztartási napelemes rendszerek elosztóhálózatra gyakorolt hatásainak vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre fontosabb szerepet töltenek be a megújuló energiaforrások. Egyrészt mivel előtérbe került a környezetünk megóvása, másrészt különböző törekvések jöttek létre a minél inkább független energiaellátásra. Az utóbbi években ez az ágazat jelentős fejlődésnek indult.

Az emberek energiaigénye évről-évre nő és ezt a növekedést minél sokszínűbb energiaellátással lehet a legjobban fenntartani. A megújuló energiaforrásokat használó rendszerek lehetővé teszik a helybeni ellátást, ugyanakkor bizonyos függetelenséget is adnak a felhasználók számára. Ezek a rendszerek elszigetelt helyen élők számára is biztosítják az energiát anélkül, hogy benzin, vagy dízelmotoros áramfejlesztőt kellene alkalmazni. A zöld energia a világon egyre népszerűbb, bizonyos országokban már külön lehet kérni az áramszolgáltatótól, hogy csak ilyen forrásból származó energiával lássák el otthonunkat. A különböző környezetvédelmi törekvések miatt pedig a lakosság egyre inkább a tudatos energiafelhasználásra törekszik a saját környezetük és jövőjük megóvása érdekében. A megújuló energiaforrások nagy előnye, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel és nem okoznak olyan halmozódó hatásokat, mint az üvegházhatás, a levegő- és vízszennyezés.

Fontos kiemelni, hogy napjainkban egy napelem megjelenése társadalmi státusz szimbólum is lett, ezért várhatóan a jobb anyagi körülmények között élő emberek tulajdonában is megjelenhet és ez valamelyest elősegítheti a napelemes rendszerek terejedését. Ugyanakkor a fosszilis energiahordozók folyamatos drágulása is motiválja a felhásználókat a különböző alternatívák felfedezésére.

Napjainkban az áramszolgáltatókat kötelezik a helyileg nem felhasznált zöld többletenergia visszavásárlására. Dolgozatom során az elosztóhálózatra gyakorolt hatásokat szeretném vizsgálni, ami a hálózatra tápláló napelemes rendszerek vizsgálatát jelenti.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.