HbbTV tesztportál kifejlesztése DVB-T vevőkészülékek streamkezelési funkcióinak ellenőrzéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A televíziózás évtizedek óta szolgálja az emberek szórakoztatását, informálódását. A korábbi analóg műsorterjesztést azonban felváltotta a digitális jelátvitel, ami számtalan új lehetőséget biztosít a nézők számára. Ezen lehetőségeket próbálja kihasználni a néhány éve megjelent hibrid televíziós szabvány, a HbbTV, melyet számos nagy gyártó implementál a vevőkészülékeibe.

A szabvány elsődleges célja, hogy a televízió előtt ülve ne csak a lineáris televízióadást lehessen nézni, hanem abba be is lehessen avatkozni, esetleg kiegészítő tartalmakat lehessen megtekinteni, mindezt úgy, hogy minden készüléken egységes kezelés és megjelenés valósuljon meg. Korábban is voltak már interaktív szolgáltatások, azonban ezekre nem voltak egységes követelmények, éppen ezért a HbbTV megalkotásakor több már meglévő szabványt is felhasználtak.

Jelen dokumentum bemutatja a szabványnak megfelelő tesztkörnyezet követelményeit, továbbá ismerteti a már megjelent átfogó tesztelésre alkalmas tesztkészleteket, valamint az általam készített, kifejezetten streamkezelés értékelésére használható tesztportált.

Az általam elkészített tesztportálhoz készült egy felhasználói útmutató, amelynek a segítségével az is egyszerűen tudja használni a portált, aki korábban még sosem használt semmilyen tesztalkalmazást. Természetesen emellett tartalmaz egy fejlesztői dokumentációt is, ami segíti az oldal karbantartását és a készüléken végzett tesztek kiértékelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.