Heath index of substation primer equipments calculation program

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszerek egyik alapkövét az alállomások adják. Az alállomások készülékeinek segítségével tudjuk részben irányítani a hálózatot, ami létfontosságú a megfelelő üzemeltetés szempontjából. Mivel kiemelt szerepet játszanak ezek az eszközök, ezért fontos a megfelelő karbantartásuk, felújításuk esetleg cseréjük, egyszóval a menedzsmentjük. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap ezáltal a villamosenergia-elosztó hálózatoknál az eszközmenedzsment, ami a legtöbbször állapot alapú menedzsment formájában valósul meg, az egységek optimális kihasználása érdekében. Ehhez az állapot alapú eszköz menedzsmenthez fejlesztett ki a tanszék egy szakértői rendszert, mely segítségével hatékonyabban lehet kivitelezni ezen feladatokat.

A szakdolgozat először az eszközmenedzsment alapjait mutatja be, majd kitér az állapot alapú válfajára. Konkrét primer eszközök állapot felméréséről ad képet, mely paramétereket kell figyelembe venni egy - egy állapot felmérésnél, majd az állapotokat egy eredő tényezővé számítja, mely segítségével sokkalta könnyebbé válik az eszköz állapotának felmérése.

Az elmélet után, a gyakorlati megközelítés következik, miszerint hogyan lehet a szakértői rendszert egy program keretein belül megvalósítani. Ehhez bemutatom a szükséges programnyelvek alapjait, előnyeit, a hozzájuk szükséges fejlesztői környezetet.

A dolgozat második felében egy elkészült, de még tesztelés és hibajavítás alatt álló teszt verzió verifikálása és validálása kerül bemutatásra, mely kitér mind a program szemszögéből, mind a szakértői rendszer szemszögéből való tesztelésre.

Végezetül a már elkészült és jól működő alkalmazás továbbfejlesztési lehetőségeiből mutatok be párat. Ez lehetséges a meglévő rendszer fuzzyfikálásal is, avagy a meglévő hardver architektúra fejlesztésével újabb funkciók megvalósításával szintén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.