Heath-Jarrow-Morton keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A rögzített kamatozású termékek piaca a globális értékpapírpiac egy jelentős szegletét képezi. Ide tartoznak például a kötvények vagy a hitelek. Ezen termékek számos piaci szereplő befektetési stratégiájának részei. Egy családi ház finanszírozásától a privát szektor vagy az állam nagyberuházásaiig gyakorlatilag minden területen jelen vannak. A befektetők számára az egyik fő előnyük a kiszámítható hozam, ellenben például a részvényekkel. Ebből kifolyólag a rögzített kamatozású termékek a portfólió diverzifikálására is alkalmasak.

Egy pénzügyi termék vásárlása kapcsán természetesen felmerül a kérdés, hogy mennyit ér az a termék adott piaci környezetben. Amennyiben tudjuk a pillanati kamatláb időbeli lefolyását, az előző kérdésre is adott a válasz. A pillanati kamatláb sztochasztikus viselkedését leíró modellek széles skáláját használják a pénzügyi modellezésben. Én a Ritchken \& Sankarasubramanian modell implementálását tűztem ki célomnak.

A szakdolgozatom keretében készítettem egy könyvtárat ami eszköztárat biztosít piaci adatok kezelésére(hozamgörbe, diszkontgörbe), pénzügyi termékek definiálására, és azok árazására Monte-Carlo szimulációval egy a hozam viselkedését modellező sztochasztikus folyamat alapján. Pénzügyi termékek négy fajtájával foglalkoztam: kötvények, opciós kötvények, kamatcsereügyletek és kamatcsere opciók.

Munkám során ehhez a könyvtárhoz készítettem egy grafikus felületet is, ahol a felhasználó létrehozhat termékeket és árazhatja őket a Quandl nevű publikus adatbázisból letölthető piaci adatok segítségével. A felület alkalmas még az árazás alapjául szolgáló sztochasztikus folyamat vizualizációjára is.

A dolgozatban definiálom a pénzügyi termékeket amiket kezelni tud a szoftverem, felvázolom az árazáshoz szükséges matematikai és pénzügyi hátteret, majd bemutatom az elkészített alkalmazást és annak tesztelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.