Helyalapú közösségi szolgáltatás újgenerációs Windows platformokra

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt évtizedben az informatikai világ egyik legmeghatározóbb jelensége az internetes közösségi szolgáltatások elterjedése volt. Ezzel a lépéssel a web megszűnt csupán olvasható oldalak gyűjteménye lenni, a felhasználók aktív szerkesztőivé váltak a tartalmaknak, emellett pedig képesek lettek arra, hogy ezeket az információkat egy választott célközönséggel megosszák.

A másik, immár hardveres trend az utóbbi években a mobileszközök szédítő ütemű fejlődése. Az újabb okostelefonok a beléjük pakolt megannyi szenzor mellett már-már egy átlagos PC számítási kapacitásával rendelkeznek, miközben az asztali számítógépek piaca hanyatlik, a nagy teljesítményű notebookok mellett a gyengébb, de érintésvezérelt táblagépek veszik át a helyüket.

Jelen diplomaterv témáját egy egyszerű ötlet adta: lehetőséget kell teremteni az embereknek arra, hogy közérdekű információkat oszthassanak meg bárkivel, akit az érdekelhet, legyen az valamilyen tipp, bevált program ajánlat, esetleg figyelmeztetés szerencsétlen eseményekről. Az elképzelés lényege, hogy a hasznos értesüléseiket az emberek ne tartsák magukban, hanem mások javára fordítsák.

Ennek eszközéül, valamint a fentebb említett két számítástechnikai trendet figyelembe véve egy hely alapú, tematikus közösségi szolgáltatás létrehozását tűztem ki célul, melynek segítségével az emberek olyan, hétköznapi jellegű információkat oszthatnak meg egymás között, melyekről úgy érzik, hogy mások számára hasznosak lehetnek.

A „hely alapú” és „tematikus” jelzők konkrétan azt takarják, hogy a hely adatokkal ellátott feljegyzéseket különböző csatornákra lehet beküldeni, melyekről azok a felhasználók kapnak értesítést, akik az adott csatornára feliratkoztak, illetve megfelelő közelségben vannak az adott helyszíntől.

A diplomaterv keretében elkészített Notifeed nem csak egy alkalmazást takar, mind inkább egy platform független szolgáltatást, amely elsőként a Windows 8 és Windows Phone 8-at futtató eszközökön érhető el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.