Helyalapú szolgáltatások nyújtása beltéri környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mezei Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika és gyártástechnológia rohamos fejlődésével mára eljutottunk oda, hogy a korábban költséges szenzorok most már nagyon olcsón beszerezhetővé váltak. Ebben kiemelt szerepet játszott a mobilipar. Az okostelefonok voltak az első olyan eszközök, melyek nagymértékben építettek a folyamatos internetkapcsolat jelenlétére. Ennek hatása viszonylag gyorsan realizálódott az informatika és a telekommunikáció világában. A szoftveróriások hamar észrevették, hogy az eddigi termék szemléletű üzletpolitikájukat át kell alakítaniuk, sokkal inkább az interneten keresztül igénybe vehető szolgáltatások kialakítására kell összpontosítaniuk. Az így elérhető fogyasztói bázis ugyanis sokkal nagyobb, köszönhetően annak, hogy a személyi számítógépek és laptopok után már mobiltelefonról is fogyaszthatóvá váltak az ilyen jellegű tartalmak. Ez egy robbanásszerű folyamatot eredményezett, melynek folyamán a hangsúly a legkülönbözőbb eszközök internetre kapcsolására fektetődött. 2012-ben megjelent az első Raspberry PI, ami egy kis teljesítményű bankkártya méretű, elérhető árú személyi számítógép volt. A Pi története jól illusztrálja a kortárs ipari trendet, az Internet of Things (IoT) elterjedését.

Diplomatervem célja egy olyan IoT platform kiépítése, mely lehetővé teszi, hogy beltéren nyújtsunk helyfüggő szolgáltatásokat a felhasználók számára. A beltéri helymeghatározás különlegessége, hogy az épület falainak árnyékoló hatása miatt a szabadban már bevált helymeghatározó technológiák (mint például a GPS) nem működnek. Emiatt teljesen új eszközökre és praktikákra van szükség. Ugyanakkor szükségszerű, hogy ez az alkalmazás a már rendelkezésre álló technológiák (mint például a Bluetooth és WiFi) alternatív felhasználása és azok kooperációja révén jöjjön létre.

Munkám során nyílt forráskódú szoftverekkel és hardverekkel dolgoztam. A célom az volt, hogy a jelenleg hozzáférhető kereskedelmi megoldásokkal ellentétben, egy egyszerű, bővíthető, letisztult platformot hozzak létre, melybe könnyen integrálhatóak további eszközök.

A fejlesztés folyamán mindvégig törekedtem arra, hogy az általam készített szoftver karbantartható, továbbfejleszthető legyen, megfeleljen a minőségi elvárásoknak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.