Helyfüggő eseményszervezés integrálása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egyre meghatározóbbá válik az online közösségi hálózatok dominanciája az internetes oldallátogatások terén. Az okostelefonok fejlődése pedig lehetővé tette, hogy szinte bárhonnan elérhetőek legyenek ezek az oldalak. Emellett azonban új lehetőségeket is teremt a telefonos elérés; hiszen új, egyedibb funkciókat lehet megvalósítani, mely bővíti a közösségi hálózatok palettáját.

A COPI projekt éppen ezeket a mobilon elérhető friss lehetőségeket próbálja feltárni; a helymeghatározás például központi téma a projektben, és szervesen beépítődik az eddig ismert közösségi háló opciók közé.

Az Android platform megadja mindazt a támogatást, mely egy modern mobilalkalmazás fejlesztéséhez szükséges, valamint a hardverelérés biztosítása mellett külön hangsúlyt fektet a tervezési és fejlesztési környezet minél átláthatóbbá, kényelmesebbé tételébe.

A feladat két új funkció integrálása volt a projektbe. A megvalósított helyalapú eseményszervezés nem más, mint térképen kereshető események létrehozása és kezelése, dinamikus tartalmakkal. A közösségi hálózatokról ismert funkcionalitások mellett, – mint az esemény ajánlása ismerősöknek, feliratkozás, résztvevők megtekintése-, kihasználja a mai telefonok PDA-ként való használatát is, hiszen közvetlenül szinkronizálni lehet az adott eseményt készülékünk naptáraival is. Ezen kívül a már projektben megvalósított, eddig helyhez kötött lehetőségek szintén elérhetőek az eseményeknél is; ilyenek például a helyszínhez csatolható multimédia anyagok (fényképek, videó, hang), kommentek, tag-ek.

A helyalapú hangüzenet küldés már jobban felhasználja a telefont, mint helymeghatározó készüléket, illetve az alapvető lehetőségeket is igénybe veszi; a hangfelvételt és –lejátszást. A funkció egy még nem megszokott módot teremt személyes üzenetek automatikus küldésére; egy előre felvett hanganyagot kézbesít a beállított ismerősöknek, mégpedig akkor, ha a térképen megadott helyszín közelébe érkezünk. Küldéskor a hang automatikusan lejátszódik a címzettek készülékén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.