Helyfüggő meteorológiai tájékoztató rendszer tervezése és megvalósítása Android környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mobil platformok előretörésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a helyfüggő tájékoztatást nyújtó applikációk. A harmadik és a készülő negyedik generációs rádiós telefonhálózatok szolgáltatásainak szerves részét nyújtó adatátviteli megoldásainak, valamint a felhasználó tartózkodási helyét méteres pontossággal behatároló eszközök elterjedésének köszönhetően ma már lehetővé vált olyan tájékoztató rendszerek létrehozása, mely regionális információk helyett lokális, a program futtatásának a helyszínére számolt adatokkal látja el használóját.

A helyfüggő szolgáltatások jellemző példája a meteorológiai tájékoztatás is, melyben az olvasót minél specifikusabb adatokkal érdemes ellátni. Jelen szakdolgozatban a végfelhasználói környezetben bevett, regionális információkkal dolgozó rendszerek felváltására javaslok egy pontosabb tájékoztatást lehetővé tévő megoldást.

A meteorológiai tényadatok a hatályos jogi szabályzásoknak köszönhetően szabadon felhasználhatóan, METAR (Meteorological Airborne Report) kódolásban, félóránkénti frissítéssel rendelkezésre állnak az Interneten, a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) FTP (File Transfer Protocol) szerverén. Ezen méréseket letöltve, értelmezve és a távolság reciprokával súlyozva tetszőleges köztes pontra képesek vagyunk meghatározni az alapvető meteorológiai paraméterek közelítő értékét.

A szoftvert a Google által fejlesztett Android környezetben valósítottam meg, mely hardverfüggetlenül képes a pillanatnyi tartózkodási hely és az internetes adatátvitel kezelésére, ugyanakkor az egyik legelterjedtebb mobil platform napjainkban. A megvalósítást követően az elkészült programot először az Android emulátorban validálom, majd két esettanulmányt is készítek a szoftver által közölt információk pontosságának ellenőrzésére. Az így elkészült tájékoztató rendszert végül valós környezetben is futtatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.