Helyfüggő szolgáltatások elemzése és megvalósítása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban már az alsókategóriás okostelefonok is fejlett vezeték nélküli technológiákkal és szenzorokkal vannak felszerelve. Alapfelszereltségnek számít legalább egy Wi-Fi szabvány, egy műholdas helymeghatározási megoldás, valamint a Bluetooth technológia egy verziójának támogatása. Emellett számos szenzor áll a felhasználók és fejlesztők rendelkezésére. Ilyenek többek között a kamera, a mikrofon, a gyorsulásmérő és a digitális iránytű. Az okostelefonok és táblagépek képességeinek kihasználásával felhasználók mindennapjai tehetők könnyebbé, dolgozók munkája tehető hatékonyabbá.

A dolgozat az épületeken belüli és épületek közötti navigáció területét és egy azt segítő mobilalkalmazás tervezését és fejlesztését mutatja be Android platformon. Az alkalmazás szabad téren műholdas navigációt használva el tudja vezetni a felhasználót a jelenlegi pozíciójától egy kiválasztott épületig. Épületeken belül az alkalmazás képes előre meghatározott POI -k felismerésére és ezek alapján a felhasználó helyzetének meghatározására a megfelelő épület megfelelő emeletének alaprajzán. Az alkalmazás továbbá lehetőséget nyújt meghatározott útvonalakon való navigációra, így megalapozva rendezvények, tárlatvezetések, vagy akár ellenőrzési útvonalak összeállítását.

A dolgozat elemez és értékel létező beltéri navigációs megoldásokat, bemutat helymeghatározáshoz és navigációhoz használható módszereket, valamint az Android platformon elérhető helymeghatározással kapcsolatos lehetőségeket és technológiákat. Ezután végig vezet a mobilalkalmazás fejlesztésének folyamatán. Szemlélteti a specifikációt, az architektúra és UI tervezését, az implementációt, valamint a tesztelést. A dolgozatot a megismert technológiák, fejlesztési folyamat és az elkészült alkalmazás értékelése zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.