Helyhez kötött médiatartalmak kezelése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítástechnika világa folyamatos fejlődésben van. Állandóan új, még többre képes eszközök és technológiák jelennek meg, amelyek segítségével korábban nem ismert módokon válik lehetségessé a kapcsolattartás, a tájékozódás, az információszerzés és még számtalan más tevékenység.

Az elmúlt évtizedben az Interneten is drámai változások történtek: számos újonnan megjelent oldalon a felhasználók szolgáltatják a tartalmat. Kialakultak a különféle közösségi oldalak, ahol bárki megoszthatja azt, amit gondol, alkot vagy felfedez. Ezzel párhuzamosan a világháló elérhetővé vált az egyre fejlettebb mobilkészülékeken is. Bárhonnan meg lehet osztani dolgokat, és ezt a többi felhasználó bárhonnan elérheti ezeket: az okostelefonoknak köszönhetően ők is láthatják, hallhatják, amit a másik. A segítségükkel képesek úgy körülnézni valahol, hogy a helyről rendelkezésre álló információk mind megjelennek a kezükben tartott készüléken.

Az említett újdonságok össze is kapcsolódtak: létrejöttek a helyalapú közösségi alkalmazások. A hagyományos térkép helyébe így egy a felhasználók által közösen felépített tudásbázis léphet.

A COPI projekt célja is egy ilyen eszköz létrehozása, amely a legelterjedtebb okostelefon-platformokon elérhető. Az alkalmazásban megjelölhetők az érdekes helyek, amiket lehet értékelni illetve címkékkel vagy megjegyzésekkel ellátni. A felhasználók készíthetnek kérdőíveket is, amit bárki kitölthet, aki a megadott helyen jár.

A dolgozat az Android platformra készült COPI alkalmazás médiakezelési képességeinek továbbfejlesztéséről szól. Egy-egy fejezet foglalkozik az egyes funkciók megvalósításának részletes leírásával, ahol a magyarázatot diagramok és kódrészletek egészítik ki. A fejezetek végén rövid felhasználói útmutató található, az alkalmazásról készült néhány képpel illusztrálva.

Az első megvalósított funkció lehetővé teszi, hogy a helyhez kötött AskYouThere kérdőívekben fényképeket illetve hang- vagy videófelvételeket is meg lehessen adni válaszként, ezek értékes többletinformációt jelenthetnek. A másik két megoldott feladat a médiatartalmak felhasználóbarát és hatékony megjelenítésével kapcsolatos: elkészült az egyes helyekhez feltöltött tartalmak áttekintő nézete és az egyetlen elem önálló megjelenítését végző komponens is. Az egyes fejezetek végén röviden szó esik a továbbfejlesztési lehetőségekről is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.