Helymeghatározás 3G/4G rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Ebben a szakdolgozatban bemutatásra kerülnek negyedik generációs LTE hálózat helymeghatározási módszerei, amelyek segítségével meg tudjuk a határozni a felhasználó készülékének helyzetét eltérő pontossággal.

Ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a rendszer működéséről, elsőnek ismertetem a 4G hálózat azon elemeit, amelyek részt vesznek a helymeghatározásban.

Ezt követően szemügyre vesszük magát a helyzet-meghatározási szolgáltatást (Location Services), és a hozzá tartozó általános architektúrát, a helyzet-lekérdezési eljárásokat, azon belül az eszköz (User Equipment) által kezdeményezett helymeghatározás folyamatát, valamint a szolgáltatáshoz kapcsolódó minőségi követelményeket.

A továbbiakban megismerésre kerülnek a különböző helymeghatározási eljárások, ahol különös figyelmet fordítunk a szimulációban használt OTDOA módszerre.

A következő lépésben egy Matlab környezetben megtalálható LTE system toolbox-ot felhasználva szimulálunk egy OTDOA helymeghatározást, tanulmányozzuk annak pontosságát az ipari gyakorlatban előforduló, műszaki megoldásaikat tekintve egymástól eltérő környezetekben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.