Helymeghatározás 4. generációs mobil hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Szakdolgozatomban a 4. generációs mobil hálózatokban alkalmazható helymeghatározási módszereket vizsgáltam.

A munkám első harmadában irodalomkutatást végeztem. Megismerkedtem különböző rádiós pozícionálási eljárásokkal, azok mobil hálózatokban történő alkalmazásaival, a módszerek előnyivel, hátrányaival.

A munkám második harmadában tanulmányoztam a mobil hálózati technológiákat, különös tekintettel a jelenleg legmodernebbnek tekinthető negyedik generációs mobil hálózatot, annak felépítését, fizikai jellemzőit, és előző generációs hálózatokhoz viszonyított előnyeit.

A munkám harmadik harmadában megismerkedtem egy MATLAB alapú szimulációs környezettel, amelyet a tanszéken fejlesztettek az évek során. Ennek alapjául szolgál a WINNER csapat által fejlesztett WINNER II csatornamodell. A szimulátor megfelelőnek bizonyult a 4. generációs mobil hálózatokban történő helymeghatározási módszerek vizsgálatára, amelybe implementáltam a TOA (Time Of Arrival) helymeghatározási módszert. Vizsgáltam a módszer pontosságát városi, külvárosi, és vidéki környezetbe, többféle bázisállomás elrendezésbe, és végezetül következtetéseket vontam le az eredményekről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.