Helymeghatározás LTE alapú mobil rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozatom készítése során a fő irányvonalat a negyedik generációs mobilhálózat – ismertebb nevén LTE – által támogatott helymeghatározási lehetőségek tanulmányozása és alkalmazása jelentette. Természetesen ehhez kapcsolódóan át kellett tekintenem a pozicionálás történetét és betekintést kellett nyerjek az LTE működésébe. A munka első része az információszerzésről szólt, áttekintettem a mobilhálózat működési paramétereit és a munkához szükséges mechanizmusokat megértettem, majd kezdetét vehette a helymeghatározási módszerek tanulmányozása. Először a GPS alapú pozicionálással foglalkoztam, amit az előző generációs mobilhálózatok által alkalmazott módszerek követtek. Ezt követően tettem egy kitérőt a szintén OFDM alapon működő WiMAX világába, majd azt vizsgáltam, hogy a negyedik generációs rendszerbe mely módszerek és hogyan kerültek implementálásra.

A következő lépésként a saját rendszer, mérési elrendezés tervezése és elkészítése következett. A célom az volt, hogy egy már létező csatornamodellre, vagy LTE szimulátorra alapozva, azt kiegészítve hozzam létre a saját mérési környezetet. Mindenképpen MATLAB alapú szoftveren gondolkodtam, így az erre építő szimulátorokat vizsgáltam, de – hiába voltak biztatóak a tapasztalatok – egyik rendszer sem kínált megfelelő mérési pontosságot számomra. Ebből kifolyólag egy rövid kitérő erejéig szóba került egy C++ alapú rendszer használata, majd végül megtaláltam a kívánt eszközt, így visszatértem a MATLAB használatához. A kiválasztott keretrendszer a WINNER II csatornamodell lett, mely a WINNER csapat által készített, MATLAB alapú rendszer. Először tanulmányoztam a modell működését, a bemeneti és kimeneti paramétereit, majd ez alapján kidolgoztam a saját környezetre vonatkozó elvárásokat és megterveztem a program működését. A szimuláció indulásakor az általam megadott paraméterekkel indul a modell, majd a kimeneti paraméterekre építve implementáltam az idő- és az irány-alapú helymeghatározási algoritmusokat (előbbit egyik kollégám segítségével). Utóbbi az előzetes terveknek megfelelően működik, de előbbi implementálása közben problémák merültek fel és ezek javítására nem állt rendelkezésünkre elegendő idő.

A szöveg végén azért használtam többes számot is, mert a projekt e részén két mérnök kollégával dolgoztam együtt a félév során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.