Helymeghatározás gyakorlati megvalósítása 4. generációs mobil hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Diplomatervezési feladatom készítése során jelentősen továbbgondolva az alapképzésen készített szakdolgozatom témáját, ismét mobilhálózatokban történő pozicionálással foglalkoztam, azonban ezúttal a valóságban, élő hálózat segítségével vizsgálva egy általam modellezett pozicionálási eljárást.

A dolgozat első felében bemutatom napjaink egyik legmodernebb távközlési technikáját, a 4. generációsnak tekintett LTE rendszerek felépítését és működésének technikai hátterét. Dolgozatomban egy külön fejezetet szentelek az LTE pozicionálással foglalkozó részének: a dolgozatban bemutatásra kerül az „LTE Pozícionálási Protokoll” (LPP), valamint a „Pozícionálást segítő Referencia Jelek” (PRS), és ismertetem az LTE-ben szabványos mobil hálózat alapú helymeghatározást segítő technikákat is, vagyis az OTDOA, az E-CID, valamint az A-ECID eljárást.

A dolgozat utolsó nagyobb lélegzetvételű blokkjában egy az LTE-ben használható pozicionálási eljárás (A-ECID) megvalósítását mutatom be. Az algoritmus megvalósításához egy erre a célra készült alkalmazást készítettem, egy LTE képes mobil készülékre, ami a pozicionáláson túlmenően képes megvizsgálni az A-ECID eljárás hatékonyságát is. A dolgozat zárásaként több szempontból is megvizsgálom az elkészült eljárást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.