Helymeghatározási módszerek és ezek alkalmazási lehetőségei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diplomatervemben a napjainkban használatos kültéri helymeghatározási módszereket, illetve ezek főbb alkalmazási lehetőségeit, területeit fogom bemutatni.

Azért választottam ezt a témát, mert az elmúlt néhány évben egyre többen használják a helyfüggő szolgáltatásokat a mobil készülékükön levő szoftvereken és alkalmazásokon keresztül. Így érdekes lehet utánajárni, hogy milyen helymeghatározási eljárások léteznek, meghatározni ezek legfőbb tulajdonságait, előnyeit, illetve hátrányait, és végül áttekinteni a legfontosabb helyalapú szolgáltatásokat.

A dolgozatomban ezen rövid bevezető után ismertetem a legjelentősebb helymeghatározási rendszereket. Először a műholdas helymeghatározásról, majd a cellás mobil rendszerek segítségével történő pozicionálási lehetőségekről lesz szó, a fejezet végén pedig a WI-FI technológián alapuló módszerek következnek.

Majd bemutatom az Önálló laboratórium során általam készített Android alapú mobil alkalmazást, melyben implementáltam több féle helymeghatározási módszert is.

A követő fejezetben a mobil alkalmazásommal készített méréseket fogom kielemezni több szempont figyelembe vételével. Az elemzés alapján pedig a megvalósított pozícionálási eljárásokat fogom értékelni pontosság és számítási idő szempontjából.

Ezután bemutatok néhány olyan helyalapú szolgáltatást, melyek felhasználják a bemutatott pozicionálási módszereket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.