Helymeghatározási pontosság növelő megoldások vizsgálata 5G-s hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Ma már életünk szerves részét képezik az olyan alkalmazások és szolgáltatások, amelyek pontos helymeghatározást követelnek meg, többek között a közlekedésben, navigálásban és az okostelefonoknál is. A jövőben azonban még pontosabb és gyorsabb helymeghatározásra lesz szükség főleg az önvezető járművek, és drónok elterjedése miatt.

Ezzel párhuzamosan a vezeték nélküli hálózatokban megkövetelt kapacitási igény és adatsebesség szükséglet is rohamosan növekedik, amelyet a mai LTE hálózat már nem lesz képes kiszolgálni. Erre a két kihívásra is megoldást jelenthet az 5G hálózatok elterjedése, amelyet 2020 után terveznek bevezetni a piacra. Az 5G-nek egy paradigmaváltásnak kell lennie, melyben a technológia újítások magukban foglalják a nagy frekvenciák használatát, a nagyobb sávszélességet, az ultra sűrű hálózatot és az antennaszám megnövekedését.

Az 5G megoldásai segítségével a helymeghatározás pontossága is növelhető lesz, elérve ezzel az akár 1 méter alatti pontosságot is.

Diplomamunkámban szimuláció segítségével teszteltem, hogy az 5G rendszer megoldásai, mint amilyen az ultra sűrű hálózatok és a nagy frekvenciasávok használata, milyen körülmények között és milyen mértékben képesek javítani a helymeghatározás pontosságán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.