Hemodialízis gép felügyelő szoftverének modell alapú tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Marosy Gábor Elemér
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Dolgozatom elkészítése során megismerkedtem a művesekezelést végző gépek kel. Megvizsgáltam részletesen egy krónikus és egy akut gép felügyelő szoftverének architektúráját. Mindkét szoftver C programozási nyelven készült, de míg a krónikus gépet hagyományos szoftverfejlesztési technikákkal készítik, addig az akut művese gép fejlesztése során már objektív orientált szemléletet használnak.

Ezután megvizsgáltam több szoftverfejlesztésre alkalmas formális módszert. Ezek közül kiválasztottam az Event B-t és a B módszert. Ezekkel a módszerekkel, figyelembe véve az OOP szemléletet is, létrehoztam több modellt. Az Event B-vel két modellt hoztam létre, az elsővel a követelmény alapú szoftverfejlesztés lehetőségeit vizsgáltam, a másodikkal pedig az újrahasznosítás és a csapatmunkában való fejlesztés lehetősségeit vizsgáltam. A B módszerrel létrehozott modellel a követelmény modellezés lehetősségeit vizsgáltam.

Ezek a modellek alapján megállapítható ezeknek az eljárásoknak milyen előnyeik és hátrányaik vannak. Mindkét módszer alkalmas követelmény modellezésre és a modellből C kód generálására, bár e generált kód csak körülményesen integrálható egy már meglévő rendszerbe, különösen az Event B modellből generált kód esetén.

A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy ezeknek a módszereknek a szoftverfejlesztésben való alkalmazása csak különösen indokolt esetben érdemes és ez az adaptálás igen idő és költségigényes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.