Hemodialízis gépek vezérlő szoftvere hardver közeli részének platform szemléletű fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Marosy Gábor Elemér
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A hemodialízis gépek veseelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére szolgáló eszközök. A terápia típusától függően különböző változataik lehetnek, de működés szempontjából nagyfokú hasonlóságot mutatnak az egyes modellek. A funkcionalitásban is megjelenő hasonlóságot kihasználva, egy egységes szoftverarchitektúra kialakításával a fejlesztési idő jelentősen csökkenthető, a szoftver minősége növelhető. Ehhez a Matlab Simulink eszköztára nyújt segítséget grafikus felületen történő modell alapú fejlesztéssel, melyből fordítható C forráskód generálható.

A módszer a szoftver jelentős részéhez hatékony segítséget nyújt, viszont a hardver-közeli részek továbbra is beágyazott szoftverfejlesztési feladatot jelentenek. A modell alapú fejlesztéssel létrehozott szoftverben a hardverelemek objektumokként jelennek meg, melyek a tényleges hardverelemhez egy egységes interfészen keresztül csatlakoznak. Az interfész és a hardverelemek között a hardver absztrakciós réteg teremti meg a kapcsolatot, ami elfedi az egyes hardverelemek vezérlésbeli különbségeit a vezérlőszoftver elől. A vezérlőszoftvert futtató egykártyás számítógép és a hardver absztrakciós réteget futtató beágyazott rendszer közötti kommunikáció soros vonalon keresztül valósul meg. Az absztrakciós réteg kialakításánál a(z) - modell alapú fejlesztéshez illeszkedő - objektumorientáltságot szem előtt tartva egy jól átlátható, modulárisan bővíthető struktúra kialakítása a cél.

Az új architektúra alkalmazásához a kommunikációs rendszer kialakítása is szükséges. Ennek egyik alapkövetelménye a két egység interfészéhez tartozó, egységesen kezelhető adatobjektumok létrehozása. A kommunikáció az objektumok közötti adatszinkronizálást valósítja meg, így a két külön hardveren létrehozott interfész tartalma egységes. Az interfészt alkotó adatobjektumok és kommunikációs leírók adatbázisból történő szinkronizálása tovább csökkenti a fejlesztés idejét. A diplomamunka célja az új architektúra kommunikációs rendszerének és a hozzá tartozó adatobjektumoknak a kialakítása, továbbá a hardver absztrakciós réteg kiválasztott elemeinek megvalósítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.