Heterogén hálózati infrastruktúra tervezése és megvalósítása vállalati alkalmazások támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Telekommunikációs cégek szolgáltatásainak bővülése során megfigyelhető egyfajta konvergencia a szolgáltatásokat kiszolgáló hálózatok összeolvadására. A különböző szolgáltatások, mint telefon, IPTV, Internet alapját manapság egy közös, mindent kiszolgáló IP hálózat képezi. Alapvetően ez adta a motivációt diplomamunkám témájához.

Diplomamunkám célja, egy komplex heterogén hálózati infrastruktúra tervezése és megvalósítása volt, ami képes a fentebb említett szolgáltatások kiszolgálására. Ennek megfelelően terveztem egy fiktív, több telephellyel rendelkező vállalat számára egy hálózati infrastruktúrát, melyen a megfelelő hálózati megoldások segítségével biztosítottam a szolgáltatások és alkalmazások működéséhez szükséges feltételeket.

Munkám első felében bemutattam azokat a legfontosabb adatkapcsolati és hálózati rétegben elhelyezkedő technológiákat, melyek szerves részét képezik a kialakított rendszernek. Ezek működését és funkcióit is ismertettem.

Ezt követően a Cisco Packet Tracer szimulátor lehetőségeit mutattam be. A Packet Tracer program képességeihez mérten, a hálózati tervek validációja céljából megvalósítottam a szimulátorban a hálózatot. Ennek során a megfelelő beállításokat alkalmam nyílt tesztelni.

A tervek megfelelő validációja és tesztelése után laboratóriumi környezetben megépítettem a hálózatot a rendelkezésre álló eszközök felhasználásával.

A szolgáltatások kiválasztásakor számos kritériumot figyelembe kellett vennem. Végül minden szolgáltatásnak más-más alkalmazást választottam. Ezek a megfelelő beállítások elvégzése után működtek a hálózaton. A rendszer létrehozásának befejeztével a helyes működésről tesztekkel győződtem meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.