Heterogén hálózatok eszköz-konfigurációját segítő meta-nyelv kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A hálózati eszközök számos protokoll futtatására alkalmasak, melyek mindegyikéhez sokféle beállítási lehetőség tartozik. Ezenkívül egy konkrét eszköz is rengeteg paraméterrel rendelkezik. Ahhoz, hogy a berendezések az elvárásoknak megfelelően üzemeljenek, az adminisztrátoroknak konfigurálniuk kell azokat. Ez általában a parancssoros interfészen keresztül, adott parancsok bevitelével történik. Azonban a konfiguráció-menedzsment bonyolulttá válhat, különösen nagyvállalati környezetben, ahol több különböző gyártó eszközei is megtalálhatók. Minden gyártónak megvannak a saját termékei, rendszerei és szoftverkomponensei. Ennek következtében a különböző típusú eszközök eltérő módon konfigurálhatók és ez a gyártó-specifikus parancsok ismeretét igényli.

Léteznek alkalmazások, amelyek segítségével konfigurációkat konvertálhatunk, vagy éppen parancsokat generálhatunk a megadott paramétereknek megfelelően, de ezek korlátozott funkcionalitással rendelkeznek. Például egy parancsgenerátorhoz kevés opció tartozik vagy a konverter csak két gyártót támogat.

Dolgozatomban bemutatok egy megoldást, amely egyszerűbbé teheti az eszközök konfigurálását heterogén hálózatokban. Célom egy olyan univerzális segédeszköz létrehozása volt, ami képes paraméterek halmazát konkrét parancsokra fordítani és vissza.

Először összehasonlítást végzek a Cisco IOS, valamit annak konfigurációs struktúrája és a többi rendszer között. Majd a napjainkban használt hálózati protokollok áttekintése, valamint a meta-nyelv modelljének és a fordítás módjának leírása következik. Az implementációs fejezetben ismertetem az eszköz felépítését és az egyes komponensek működését. Az utolsó rész a verifikációról szól, ezen belül a teszt topológiáról, a hálózati paraméterekről, a konfigurációk ellenőrzéséről és a hálózati kapcsolatok teszteléséről esik szó.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.