Heterogén környezetben működő, költséghatékony, elosztott hálózatemulátor tervezése és implentálása

OData támogatás
Konzulens:
Németh Felicián Bálint
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban több kutatási es fejlesztési projekt nagy kiterjedésű számítógép hálózatból álló tesztkörnyezetet igényel tesztelési és mérési célokra. Azonban az ilyen tesztkörnyezetek létrehozására ritkán van lehetőség. Helyettesítésükre a szimuláció nem megfelelő, hiszen az nem képes a valós életbeli helyzeteket lefedni. Emiatt ezen hálózatokat emulálni kell.

Hálózatemulációról beszélünk ha az egyes hálózati elemek (például linkek, kapcsolók) ugyan virtuálisak, ám viselkedésük megegyezik a fizikai változatéval. Az emuláció infrastruktúrája alapján megkülönböztetünk nem elosztott és elosztott hálózatemulációt. Nem elosztott esetben az emulálást egy számítógép végzi. Elosztott esetben viszont az infrastruktúra valamilyen elosztott rendszer, például számítógépek összekapcsolásával keletkező számítógép-fürt (cluster).

A nagykiterjedésű hálózatokat megbízhatóan csak elosztottan lehet emulálni a nagy erőforrásigény miatt. Manapság erre a célra fizikai clustereket használnak részben azok dedikált erőforrásai miatt. Azonban a fizikai clusterek szakszerű beállítása és üzemeltetése magas költségekkel jár és nagy szakértelmet kíván, emiatt sok helyen nincs lehetőség a használatára. Ellenben egy cloud szolgáltatásban megvalósított virtuális cluster könnyen hozzáférhető és alacsony üzemeltetési költségekkel rendelkezik. De vajon hálózatemuláció során felhő infrastruktúrán is el lehet érni azt a megbízhatóságot és hitelességet, mint a fizikai fürtön? Mennyivel tud hatékonyabb és olcsóbb lenni a felhő alapú emuláció?

A dolgozatban e kérdésekre keresem a választ. A létező elosztott hálózatemuláló szoftverek bemutatásán túl ismertetem az elosztott hálózatemuláció hitelességét veszélyeztető tényezőket, illetve azok detektálási lehetőségeit. Mérések segítségével megvizsgáltam a felhő infrastruktúra hálózatemuláció szempontájból releváns karakterisztikáját. Ezen mérésekre alapozva kidolgoztam egy költséghatékony erőforrás lefoglaló algoritmust, illetve annak Mininetre épülő minta implementacióját. Ennek bemutatása és kiértékelése is része a dolgozatnak. Ezenfelül bemutatásra kerül egy olyan eszköz prototípusa is, mely egy meglévő hálózatemulátor felhő alapú migrációját valósítja meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.