Hibadetektálás alkalmazása jármű konvojok esetére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A diplomamunkában az ad hoc konvojokban esetlegesen megjelenő inkonzisztens követési távolságok hatása, valamint a szaturáció okozta probléma kerül bemutatásra, egy lehetséges megoldással együtt.

A különböző járművek felépítésének bemutatása után egy olyan bemenőjel detektorral foglalkozunk, amely képes észlelni a különböző stratégiák által okozott inkonzisztenciát, valamint a szaturáció jelenlétét is. A detektor részletes ismertetése után annak felhasználási lehetőségeivel foglalkozunk, ugyanis nem csak a hiba észlelésére használható, hanem annak korrigálására is.

A detektor a hiba észlelésével együtt meghatározza azt, hogyan kell változtatni a követési távolságokon az ütközés elkerülésének érdekében.

Így egy olyan adaptív követési stratégiát alkalmazó járművet tervezhetünk, amely alkalmazkodni tud különböző szituációkhoz. A tervezés során ügyelni kell még a lánc stabilitás megőrzésére is.

Az elkészült járművet egy erre a célra készített szimulációs környezet segítségével különböző körülmények mellett teszteljük, amelyek során láthatjuk, hogy az alkalmazkodási képessége révén képes elkerülni az ütközéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.