Hibakereső alkalmazás fejlesztése Ishikawa diagram alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A feladat elvégzése során egy olyan rendszert hoztam létre, amely sikeresen képes meghatározni egy gyártósori gép meghibásodásának okát, képes a meghibásodás kijavítására útmutatással szolgálni és a folyamat végén egy jelentést is készít, amibe minden olyan információt eltárol, ami egy későbbi elemzésnél hasznos adatnak bizonyulhat.

A rendszer használata bejelentkezéshez és regisztrációhoz kötött. A rendszer felhasználói között megkülönböztetünk gyári munkásokat és szakmai tudással rendelkező technikusokat (szakembereket). A gyári munkás feladata a jelentések elkészítése és a jelentési folyamatban való részvétel. A technikusoknak a feladatkörébe tartozik a rendszer adatokkal való feltöltése, a felhasználók adminisztrációja (regisztrációs engedélyek kezelése, felhasználók törlése) és a jelentések vizsgálata.

Az Ishikawa-diagram alapján a rendszer kérdéseket tárol el egy központi adatbázison minden egyes fő problémához. Ezeket a kérdéseket megválaszolva juthat el a felhasználó egy lehetséges hibaforráshoz. Minden hibaforráshoz eltárolja a rendszer az arra vonatkozó útmutatót, amivel a hibás viselkedés javítható. Ezeket az útmutatókat a felhasználó meg is tekintheti. Mindezt a felhasználók egy Android alkalmazáson keresztül tehetik meg, ami kommunikál a központi szerverrel és a rajta lévő adatbázissal. Ha sikerül a rendszernek megtalálni a hiba okát és a felhasználó visszajelzése alapján a hiba kijavításra került, a jelentésben sikeres javítási kísérlet fog szerepelni és a jelentés lezártnak tekinthető. Ellenkező esetben, vagyis amikor a hiba detektálási és javítási kísérlet sikertelennek bizonyult, ezt a rendszer jegyzi és minden fontos adatot elment a későbbi elemzésekhez. Emellett a rendszer lehetőséget ad a felhasználónak, hogy az adott eszköz típusért felelős szakemberrel közvetlenül felvegye a kapcsolatot és jelezze a sikertelen hiba javítási kísérletet email formájában. Az elkészült jelentés a detektálási folyamat során feltett kérdéseket és a felhasználónak azokra adott válaszait tartalmazza. A jelentést készítő kiléte is fel van tüntetve a jelentésben, így később a technikusok is képesek felvenni a kapcsolatot az adott személlyel. A jelentések vizsgálatára egy külön webes felületet biztosít a rendszer, amiket más külső segítők is megtekinthetnek bejelentkezés nélkül, mivel a jelentések nem tartalmaznak érzékeny adatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.