Hibrid SDN hálózati megoldások vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zsóka Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A dolgozatom során a Software Defined Networking fejlődésével kapcsolatos paradigma, a hibrid SDN hálózatok vizsgálatával foglalkoztam. Ez a témakör a hálózati fejlődés szempontjából egy igen fontos fordulópont, ugyanis egyre több olyan kutatás van, amely ebben az irányban nyit meg új területeket, illetve a nagyobb szolgáltatók is egyre inkább foglalkoznak azzal, hogy a jelenlegi hálózatukat tovább fejleszthessék, ezáltal jobb teljesítményt érhessenek el akár a jelenlegi infrastruktúrával, akár új elemek használatával.

A kutatások jelenlegi állását vizsgálva még nyitott téma, hogy milyen módszerekkel, eszközökkel lehet költséghatékonyan a lehető legjobb eredményt elérni. Feladatom volt, hogy megvizsgáljak néhány jelenleg ajánlásként létező módszert, illetve közelebből is megismerkedjek az SDN paradigma által kínált lehetőségekkel, ezeket egy olyan hálózaton teszteljem, amely a lehető legközelebb áll egy olyan elrendezéshez, ahol ténylegesen fizikailag összekötött eszközök dolgoznak együtt. Ebben az esetben ugyanis nem triviális, hogy hogyan oldjuk meg a hálózati eszközök közötti kommunikációt, milyen protokollokat használjunk, illetve milyen módon lehet ezeket tesztelni. A célkitűzések során olyan jellegű feladatok merültek fel, melyek a témakör minél nagyobb részét lefedték, így egyrészt a már említett hálózati megvalósítás mellett az esetleges újításokhoz tartozó implementációs lépések vizsgálatát is megejtettem. A legfőbb cél az volt, hogy ne egy olyan virtualizációt valósítsak meg amikor mindent egy számítógépen virtualizálunk, hanem minél közelebb kerüljek a fizikailag összekötött hálózatokhoz.

A dolgozat első felében fevázolok néhány esetet a hibrid csomópontos megoldások közül, majd áttérek arra az esetre, amikor úgy nevezett legacy eszközökkel való együttműködést vizsgálunk. A munkám legnagyobb része a hálózat lépésről lépésre való kialakítása, illetve a virtuális világtól való elszakítása. A dolgozat végén egy specifikációt közlök, melynek segítségével legacy eszközök és SDN-ben található eszközök egymás között routing információt oszthatnak meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.