Hibrid autó vezérlőegység gyártási végmérésének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A különböző típusú hibrid hajtások egyik legfontosabb eleme a teljesítményvezérlő egység, ez végzi a villamos hajtás illetve az akkumulátortöltés vezérlését. A robusztus teljesítményelektronika mellett bonyolult vezérlőáramkörök alkotják, így egyszerre vannak jelen érzékeny, nagyfrekvenciás jelek és több száz amperes áramok több száz V feszültségek mellett.

Az egység gyártása is összetett folyamat, számtalan hibalehetőséget rejt magában, ezért több fázisban is tesztelésre van szükség. Ezek közül az utolsó a végmérés, amely az egység egészének működését vizsgálja. A végmérés egyrészt a vezérlőfunkciók tesztelésére terjed ki, másrészt a különböző teljesítmény-átalakítások szintjét méri. A teszttel szemben támasztott követelmény a kielégítő mérési pontosság, a gyors, ugyanakkor stabil futás, és az egyszerűség, költséghatékonyság is.

A feladatra jelenleg már rendelkezésre áll egy tesztállomás, azonban ez nem teljesíti maradéktalanul az elvárásokat, emellett a gyártott darabszám növekedésével új berendezések rendszerbe állítására is szükség lesz. Diplomamunkámban a meglévő állomás átalakításának és az újak módosított kialakításának elemeit dolgoztam ki.

A berendezés kialakításánál a meglévő műszerek kapcsolására ismertetek egy új, egyszerűbb megoldást. Az elektromágnesesen erősen zavart környezet miatt egy átfogó zavarvédelmi rendszert alkottam, így a méréseket pontosabban és stabilabban tudjuk végrehajtani.

A teszt lefuttatásáért felelős programot is új alapokra kell helyezni. Bemutatom ennek az átfogó felépítését, rendszertervét, rétegeinek funkcióját, valamint egy egységes műszervezérlés kialakítását többféle (soros, GPIB) hálózaton keresztül is. Ismertetem LabWindows CVI környezet alacsony és magas szintű műszervezérlést megvalósító eszközeit.

Két nagyteljesítményű mérés kidolgozásán keresztül megmutatom, miért kell ügyelni a mérési környezet megfelelő beállítására, hogy a fellépő tranziensek nem kívánt hatásait elkerüljük, melyek akár téves mért eredményeket is okozhatnak. Végül egy biztonsági lekapcsolás mérésének új módját ismertetem, mellyel az előzőnél lényegesen gyorsabban kellően pontos eredményt kaphatunk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.