Hibrid energiatárolási megoldások alkalmazása napelemek integrációjának támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Munkám során a modern, megújuló energiaforrásokat, és a villamos energia tárolására szolgáló eszközöket vizsgálom. Első lépésben körül járom a megújuló energiatermelési eljárásokat, valós meglévő rendszerekről gyűjtött adatok segítségével elemzem a napelemes rendszerek előnyeit, hátrányait. Ezután a megtermelt energia tárolási lehetőségeit, illetve a tároláshoz szükséges technológiákat, eszközöket, illetve ezek fejlődéstörténetét és jövőbeli lehetőségeit tárgyalom. Ezután a termelési és a tárolási adatok, illetve valós mérésen alapuló fogyasztási adatok segítségével, egy lehetséges összeállítást és méretezést alkotok. Itt kiszámolom a fogyasztáshoz szükséges termelési és tárolási kapacitásokat, illetve a tároláshoz szükséges feltöltési időt. Majd LabView környezetben lemodellezem a fogyasztási profilt, és az így alkotott modell segítségével valós környezetben szimulálom a rendszert, és ellenőrzöm a számításaim helytállóságát.

Ezen mérések elvégzésekor a mérnöki realitást, és a való életbeli közelítéseket végzek, de mivel „Ahány ház annyi szokás” ezért pontos terhelési modellt nem tudok alkotni, ami minden háztartásra teljesül, így konkrét fogyasztási adatok alapján, több évszak szerint vizsgálom a fogyasztást és abból vonok le következtetéseket.

Az akkumulátoros energiatárolás esetén az akkumulátorok és szuperkapacitások méretezése során a költséghatékonyságot, és az élettartam növelését tartom szem előtt, és ezen szempontok figyelembevételével teszem meg a javaslatot az ideális rendszer méretére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.