Hibrid felhő skálázási folyamatainak egységes monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A félév során megismerkedtem az ingyenes és nyílt forráskódú OpenStack privát felhő szoftverrel, komponenseivel és ezeknek a működésével. Összeállítottam egy három szerverből álló hálózati rendszert ennek telepítéséhez és használatához, valamint még egy szerverre monitorozó szoftvert telepítettem, mely megfigyeli a másik három szervert. Az OpenStack telepítéséhez kipróbáltam két féle automatizált telepítőt, de végül manuálisan telepítettem fel azt a szükséges komponensekkel együtt, amely képes virtuális gépek indítására és ezek skálázására.

Ezen kívül megismerkedtem több hálózati monitorozó szoftverrel is, melyek közül kiválasztottam és részletesebben tapasztalatot szereztem Nagios alapú monitorozó szoftver telepítésével, konfigurálásával és működtetésével. Megismerkedtem a különböző Nagios beépülő plugin-ekkel, az NRPE programmal. Ezt utána integráltam az OpenStack-et futtató szerverekbe mind operációs rendszer szinten, mind OpenStack szinten.

A publikus felhő szolgáltatások teszteléséhez szükséges volt Amazon AWS publikus felhőben futó virtuális gépeket is üzemeltetnem. A saját AWS felhasználómat használva kommunikáltam távolról a virtuális gépekkel, ehhez biztonsági házirendet és tűzfal szabályokat kellett beállítanom.

Végül megismerkedtem a Nagios publikus felhő monitorozásának képességével, hogy így egyszerre tudjam monitorozni az OpenStack alatt futó szervereket és az AWS-ben futó virtuális gépeket.

Teszteltem a létrehozott monitorozó rendszert, elemeztem a használhatóságát és teljesítményét, valamint megfogalmaztam jövőbeli fejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.