Hibrid oktatási felhő tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A gyorsan változó felhasználó igények kiszolgálása napjainkban dinamikusan működő informatika rendszerek szükségesek. A számítási felhő platformok ehhez biztosítanak egy stabil alapot. A dinamikus működés biztosításához elengedhetetlen, hogy a platformot kiegészítsük hibrid felhő funkcionalitásokkal.

A felhő szolgáltatások felhasználása mindennapossá vált az oktatás területén, ezért érdemes megvizsgálni, hogy hogyan lehet jól működő hibrid oktatási felhőt létrehozni és alkalmazni a hallgatói igények kiszolgálására.

A diplomamunkámban ismertetem az általam megtervezett hibrid oktatási felhő rendszert, amely nyílt forráskódú oktatási felhő megoldásra alapozik. A megtervezett hibrid funkcionalitások az alap platform kiegészítéseként érhetőek el.

A tervezés során fontos szempont volt, hogy a megtervezett oktatási felhő általános megoldást nyújtson a hibrid erőforrások felhasználásához. További fontos szempont volt az erőforrások felhasználásának módja, hogy az ütemezés különböző stratégiák követésére legyen képes.

Az elkészült hibrid oktatási felhő képes OpenStack platformon elérhető külső erőforrások felhasználására. Az elkészült ütemező képes a rendelkezésre álló hibrid erőforrások dinamikus kezelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.