Hidraulikus présgép biztonságtechnikai vezérlésének kiegészítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szakdolgozatomat egy rövid bevezető résszel kezdtem, melyben ismertettem a projektemben szereplő préseket, a vezérlésüket megvalósító biztonsági PLC-k kialakulásának rövid történetét, illetve a feladatköröket kitérve a kollégáim által elvégzettre is.

A dolgozat törzsét képező részben bemutattam, hogy a PLC-k hardverét érintő redundancia miként jelent megnövekedett biztonságot, és hogy ehhez a gyártók milyen szoftveres támogatást nyújtanak. Az utóbbi ebben az esetben a PSS WIN-PRO fejlesztőkörnyezet azon részeinek ismertetését jelentette, melyeket nekem is el kellett sajátítanom, és használnom kellett a projektem kivitelezéséhez.

Szántam egy fejezetet a prések biztonságtechnikai programozását szabályzó EN ISO 13849-1 szabvány vonatkozó tartalmának bemutatására, mely a kockázatanalízishez nyújtott útmutatást, és a megtervezett biztonsági funkciók kiértékeléséhez tartalmaz hasznos módszereket. A számítások menete mellett a szabvány által használt definíciókat is tisztáztam.

Munkám lezárásaként felsoroltam az általam módosított részeit a présgépek vezérlésének, illetve röviden össze is foglaltam azok betöltött szerepét. Végül kifejtettem két ötletet, mellyel a későbbiekben tovább lehetne fejleszteni a préseket, tovább növelve ezzel a biztonságot és a termelés mértékét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.