Hidrodinamikai fókuszálás előállítása és szabályozása mikrofluidikai csatornában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A mikrofluidika dinamikusan fejlődő interdiszciplináris tudományterület, a folyadékok mikroméretű környezetben történő manipulációjával foglalkozik.

A folyadékok áramlási tulajdonságai mikrokörnyezetben megváltoznak, ez teremti meg a lehetőségét a folyadékok precíz kezelésének, ami megalapozza az orvosi mikrodiagnosztikai eszközök, úgynevezett Lab-On-a-Chip rendszerek fejlesztését.

Feladatom egy ilyen mikrokörnyezetben előállítható áramlási jelenség, a hidrodinamikai fókuszálás tanulmányozása és a fókuszálást létrehozó mikroeszköz megtervezése. A jelenség kihasználásával a mikrofluidikai rendszerek csatornaszélességének technológiai korlátainál akár egy nagyságrenddel kisebb, pár mikron széles folyadékáramlás állítható elő.

Mivel a fókuszált folyadékáramlás instabil folyamat, a jelenség előidézése stabil és precíz folyadék aktuációt igényel. A fókusz fenntartásának egy lehetséges megoldása lehet a rendszer visszacsatolt szabályozása.

A félév során végeselem szimulációval meghatároztam a fókuszálórendszer szabályozástechnikai szempontból releváns paramétereit, és megterveztem a szabályozó rendszert.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.