Hirdetéseket indexelő rendszer fejlesztése webes környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Webes rendszerem célja, hogy hirdetéseket gyűjtsön össze minél több weboldalról egy adott témakörben, melyek között keresést és rendezett listázást biztosít. Jelen rendszer használt személygépjárművek hirdetéseinek indexelésére van felkészítve.

A fejlesztéseket Visual Studio 2010 fejlesztőkörnyezetben, tehát ASP.NET-ben készítettem el, a háttérkódokat pedig C# nyelven írtam meg. A webes rendszerem két fő része, a webportál és a frissítő motor adatbázisai egy teljes értékű MS-SQL 2008 R2 szerveren helyezkednek el.

A felhasználók számára készített megjelenítő webportál két keresőfelülettel rendelkezik. Egy egyszerűbb és egy részletesebb keresést támogató felülettel. Többek között kiválaszthatjuk a jármű márkáját, típusát, árát, teljesítményét és további paramétereit.

A kereső felületen megadott adatok alapján elindul egy keresés a webportál saját teljes adatbázisában, majd egy listában megjelenítődnek a keresésnek megfelelő gépjárművek. A kiválasztott gépjárműhirdetés saját, forrásoldalbeli profiloldalára egy gombra való kattintással lehet továbblépni.

A webportál adatbázisa rendszeresen frissül, ha az automatizmust aktiváljuk. Így a találati lista mindig naprakész adatokat jelenít meg. Az adatbázis frissítését egy másik webalkalmazás (külön ASP.net solution) végzi függetlenül a megjelenítő webportáltól. A teljes webes rendszer adatbázisának egy részét terheléselosztási és biztonsági szempontok miatt duplikáltam. Az adatbázis frissítése közben a frissítő webalkalmazás a másolat, tehát a saját adatbázisát kérdezi le a már létező hirdetések miatt, de a frissítést mind a saját, mind a webportál teljes adatbázisában elvégzi. A redundanciának köszönhetően a webportál hirdetéseinek adatbázisa helyreállítható adatvesztés esetén.

A frissítő webalkalmazás minél nagyobb felhasználhatósága miatt implementáltam egy univerzális adatbázis-frissítő algoritmust, mely könnyedén bővíthető újabb forrásoldalakkal. Az frissítő webalkalmazásnak a konfigurálása során csak a legszükségesebb leíró adatokat kell megadni a forrásoldal tulajdonságairól a helyes beindexeléshez. Az algoritmus robusztusabb is lett emiatt, mivel a hirdetések adatait nem a forrásoldal kinézete alapján találja meg, hanem reguláris kifejezéseket használ azok megtalálására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.