Hitelbírálati folyamat és kapcsolódó integrációk megvalósítása IBM WebSphere szoftverkörnyezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Minden üzleti szférában tartósabb ideig tevékenykedő vállalatnak szembe kell néznie időnként teljes informatikai infrastruktúrájának elöregedésével, elkorszerűtlenedésével. Ennek ellenére a legtöbb vállalat nem szeretné teljesen újraépíteni a már meglevő és jól működő vállalati rendszereit, mivel ez túlságosan nagy költségeket róna ki rájuk. A problémával kapcsolatban viszont így is minél előbb lépniük kell, különben lemaradnak az ugyanabban az iparágban tevékenykedő versenytársaiktól a piaci versenyben.

Erre a problémára kínál elsősorban megoldást a Szolgáltatás Orientált Architektúra, amely rugalmasságával lehetőséget biztosít a meglévő rendszereinkben megvalósított funkciók újrahasznosítására, és eszközt ad kezünkbe a technológiai kihívásokra való rendkívül gyors reagálásra. Technológiájának lényege a vállalati alkalmazások transzparens egymáshoz kapcsolása, illetve ezek egy nagyobb és átfogóbb vállalati informatikai rendszerbe integrálása, a lazán csatolt strukturális felépítés által. Transzparencia alatt érthetjük egyformán mind a platform, kommunikációs protokoll, programnyelvbeli vagy területi különbségek elfedését is.

Ezért minél komolyabb tevékenységet folytat egy vállalat annál inkább érdemes SOA alapelveket alkalmazó informatikai struktúrát kialakítani, mivel ezáltal jelentősen egyszerűsödnek fejlesztési feladataink, ebből kifolyólag pedig hosszabb távon ugyancsak jelentős megtakarítást érhetünk el fejlesztési költségeink terén.

Elért eredmények:

A szakdolgozat készítés során megismerkedtem a SOA általánosságban és az IBM WebSphere termékcsaládban alkalmazott alapelveivel és technológiáival, majd ezek közül bemutattam a fontosabb és a feladathoz közelebb álló fogalmakat, szabványokat és technológiákat.

Ezen kívül megterveztem, majd IBM WebSphere technológiák használatával megvalósítottam egy fiktív bank hitelbírálati folyamatát és az ehhez szükséges különálló szimulált háttérrendszereket, majd elvégeztem ezek rendszerbe integrálását, és a teljes- valamint az alrendszerek különálló tesztelését is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.