Hitelesítési algoritmus fejlesztése RFID környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A rádiófrekvenciás azonosító rendszer (RFID) az egyik legérdekesebb és legígéretesebb technológiai eljárás az automatizált azonosítások terén. A közeljövőben várhatóan nagyobb arányban fogják alkalmazni. Egyik fő előnye az, hogy rádiófrekvencián keresztül képes azonosítani hatalmas méretű címkéket vizuális kapcsolat nélkül. Ez a technológia alkalmas a jelenlegi optikai vonalkód rendszer helyettesítésére.

Jellemzően a leolvasó a rendszerrel együtt az egyetlen és biztos résztvevőként van elkönyvelve, de a címkék apró és olcsó eszközök, amelyek egyáltalán nem biztonságosak és könnyen manipulálhatók, alacsony számítási képességgel ellátva. Ebből adódóan az RFID eljárások biztonságának és titoktartásának tanulmányozása az egyik legaktuálisabb kutatási témává vált. Ami a felhasználói titoktartást illeti, az illegális adatkiszivárgást valamint az egyes azonosítók követését kell figyelembe venni. Ahhoz, hogy ezt a biztonsági és titoktartási problémát megoldhassuk, számos eljárást kellett definiálni. Ezek az eljárások tartalmazhatnak bizonyos előnyöket, de hátrányokat is, amelyekről szintén beszélni kell.

Az RFID rendszer titoktartása és biztonsága következtében a szakdolgozatban egy kölcsönös hitelesítési eljárást javasolok, amely megfelel az alacsony költségű RFID környezetnek. A javasolt eljárás olvasó-címke és címke-olvasó hitelesítést nyújt és megóv az aktív támadásoktól. Továbbá, mivel a címkéknek nincsen különösebb funkciójuk, mint a kizárólagos vagy moduláris működés, eljárásom egyszerű, skálázható, és biztosan megvalósítható az alacsony költségű RFID rendszer esetében, összehasonlítva más korábban javasolt változatokkal. Először formális módszer segítségével, a GNY logikával bizonyítom a hitelesítési protokoll helyességét, majd az OMNeT++-ban írt szimuláció felhasználásával teljesítmény vizsgálatot végzek, valamint összehasonítom az eredményeket más protokollok teljesítmény paramétereivel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.