Hívás és SIP jelzések tesztelése virtuális környezetben megvalósított IMS hálózaton

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Dolgozatom célja a Voice over LTE feletti hanghívás szolgáltatáshoz használt IP Multimedia Subsystem jelzéshálózat kiépítése, konfigurálása és tesztelése virtuális számítógépen. Egy VoLTE hívás során a jelzésüzenetek az LTE maghálózat helyett, az IP feletti multimédiás szolgáltatásokat vezérlő architektúrán, az IMS rendszeren keresztül futnak végig. Miután bevezetésként végig vettem a különböző generációs mobilhálózatok tulajdonságait, egy ilyen rendszer hálózati elemeit és az általa használt protokollokat mutatom be, majd a hálózati komponenseket egyesével telepítem, bekonfigurálom és végül ellenőrzöm azok helyes működését.

A felhasználók ezek a megvalósított hálózati csomópontok segítségével képesek megtalálni egymást a rendszerben. A szöveges jelzésüzenetek úgynevezett Call Session Control Function komponensek között haladnak át a hálózaton. Egy Home Subscriber Server nevű elem tartalmazza a beregisztrált felhasználók személyes profiljait, információit. Egy alkalmazás szerver pedig megvalósítja a multimédiás, akár harmadik fél által készített szolgáltatásokat.

A tesztek során szemügyre veszem, hogyan regisztrál be egy IMS végfelhasználó a hálózatba, majd két regisztrált eszköz között tanulmányozom a hanghívás felépítését, leginkább arra összpontosítva, hogy a SIP szöveges jelzésüzeneteket, hogyan küldik egymásnak és továbbítják a hálózati elemek. Végül egy multimédiás hangposta szolgáltatás megvalósítása után, annak megfelelő működését mutatom be. Részletesen, a lépések bővebb kifejtése az Összefoglalás fejezetben olvasható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.