Hívás és üzenet irányítási folyamatok programozhatóságának vizsgálata Python nyelv használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája egy telefonközpont hívásirányítási lehetőségeinek kibővítése volt a Python programozási nyelv felhasználásával. Ehhez a Python nyelvet egy C++-ban megvalósított telekommunikációs termékbe volt szükséges beágyazni. Ezen termék a Deverto Zrt. terméke, a Tequet, amely magas teljesítménnyel és rendelkezésre állással bír, mely tulajdonságoknak a megtartása fontos szempont volt a tervezés során. Szintén prioritás volt még az integrálandó scriptnyelv egyszerű használhatóságának biztosítása.

A hívásirányításra már eddig is létezett a Tequet-ben megoldás, azonban nehézkesnek és kevésbé bővíthetőnek bizonyult, ezért merült fel az igény egy már létező programnyelv integrációjára összetettebb feladatok megoldására.

Megvizsgáltam a Python integrációjának módjait, annak előnyeivel és hátrányaival együtt.

A rendszer magas teljesítménye többek között annak többszálú, párhuzamos működéséből adódik, azonban ezt a Python nyelv sajnos nem képes biztosítani ebben a környezetben, így új scriptnyelvet kellett választanom. Néhány nyelv megvizsgálása után így esett a választás a Javascriptre, mivel az többszálú feldolgozásra képes. A választott implementáció pedig a Google V8 motorja lett, amely az egyik legmodernebb és legfejlettebb Javascript motor, C++ nyelven készült. Beágyazása és kiterjesztése a szintén C++ nyelven írt Tequet rendszerből kivitelezhető volt.

A tesztelés során a megoldás sikeresnek bizonyult, valóban végrehajtja a feladatát, így rugalmasabb hívásirányítás valósítható meg vele. Azonban teljesítményben némi visszaesés tapasztalható, ez további optimalizációval orvosolható lehet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.