Hívásvezérlés a Voice over LTE rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

2013 augusztusában kezdtem foglalkozni a VoLTE technológiával: az IMS (IP Multimedia Subsystem) eszközökkel, majd pedig a használatos SIP (Session Initiation Protocol) üzenetekkel. Kutatásaim során feltártam a már meglévő VoLTE megoldásokat és az IMS rendszerekhez kapcsolódó linkeket és protokollokat. A megnövekedett igény következtében választottam a Szakdolgozatom témájaként a VoLTE megvalósítást, és az ehhez kapcsolódó SIP üzeneteken keresztüli hívásvezérlést. Mivel 2013 nyara óta a Magyar Telekom Nyrt. is foglalkozik a témával és laborkörnyezetükben hívásokat is kezdeményeztek saját eszközeiken keresztül, lehetőségem nyílt dokumentációhoz és monitorozott üzenetmintákhoz jutni.

A korábbi, monitorozó rendszerekben szerzett tapasztalataimnak köszönhetően reális célként tűzhettem ki, hogy olyan mélységben megvizsgáljam a SIP hívásokat, hogy javaslatot tehessek a SIP Call Data Recordok megvalósítására. A feladatom elvégzése alatt a tesztelések alapján egy optimális, jól működő algoritmust fejlesztettem ki a CDR-ek összeállítására. Számos esetet megvizsgálva tisztább képet kaphattam a dialógusok szerkezetéről, a bennük szereplő paraméterekről és hozzájuk tartozó üzenetekről. A rengeteg hívásvezérlő üzenetet tartalmazó minták részletes átvizsgálása érdekében egy saját, C++ nyelven írt szoftvert fejlesztettem, így kigyűjtve a kirívó eseteket is. A szoftver elkészítésében segítségemre volt Tóthfalusi Tamás, aki az AITIA International Zrt munkatársa.

A vizsgálataim végén a szoftver segítségével számos statisztika készítése volt a feladat, hogy azon fejlesztők, akik a témával foglalkoznak a továbbiakban, szélesebb látókörrel rendelkezzenek. Így természetesen céljaim között szerepelt, hogy a munkám nagyban segítse a távközlési mérnökök VoLTE rendszereken végzett későbbi feladatait.

A félév során a Session Initiation Protocol használata mellett részletesen megtanultam az LTE hálózat felépítését és az IMS architektúrájának tanulmányozása közben megismertem a Magyar Telekom Nyrt. kelenföldi és Száva utcai központjának hálózati elemeit és azok kapcsolatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.